Médiakutató

Lábjegyzetek

Papp Z. Attila: Az eltűnt hokimeccs nyomában. Diskurzuselemzés egy sportesemény ürügyén

1 Természetesen a válogatásban objektív tényezők is közrejátszottak – ilyen volt például az elérhetőség. A Csíkszeredai Városi Könyvtár sajtórészlegén csak egy központi sportlapot találtam, bár tudvalevőleg három bukaresti román nyelvű sportnapilap létezik.
2 Kisebbségi kontextusban politikai sikerekről is csak akkor beszélhetünk, ha azok az országos politikai élet színterén születtek. Hasonlóképpen, egy székelyföldi magyar vállalkozó például akkor sikeresebb, ha a többségi román társadalommal tranzakcióba lép, ugyanis így több információhoz, nagyobb piachoz jut. Ez nem az etnikai identitás feladását jelenti, hanem inkább annak új elemekkel való felruházásáról van szó.
3 Ha a litvánokat nem verik meg ilyen gólaránnyal, a döntő mérkőzésen a magyaroknak győzniük kellett volna, míg a románoknak elég lett volna egy döntetlen is. Mivel ilyen nagy gólkülönbséggel nyertek, a döntőben a magyaroknak elég lehetett volna egy döntetlen.
4 Természetesen nem akarom megtagadni az évtizedek során elért országos, sőt világszintű sikereket. Például a gyergyói férfitornászcsapat világbajnoki aranyérmet is hozott. Ám az ilyen események, bármennyire is érdemlegesek, nem alakíthatnak ki olyan típusú csapatkötődést, mint amilyen a jégkorong vagy például a labdarúgás körül szerveződhet. Az okokat persze nem nehéz feltárni, elég, ha a stadionok térbeli szerveződésére vagy az illető sportjáték sajátosságaira gondolunk. A nézők nem úgy veszik körül a tornászversenyeket, mint a hokit. Hokimeccs közben, a játék forgatagossága közben sokkal inkább felszabadulhatnak az indulatok és kialakulhatnak drukkoló kisközösségek, mint egy szertornaverseny követése közben.