Médiakutató

Lábjegyzetek

Dr. Bayer Judit: A közélet és a közszereplés fogalmának változásai a webes társadalomban

1 A személyes adatok védelméről szóló 95/46/EK irányelv 7. cikkely f) pontja is meglehetősen tág körben lehetővé teszi az adatok megszerzését: amennyiben „az adatkezelő, vagy az adatokat megkapó harmadik fél vagy felek jogszerű érdekének érvényesítéséhez szükséges”, kivéve, ha az érintett jogai magasabbrendűek.
2 Érdekessége, hogy magánszemélyek részére a szolgáltató döntésétől függően akár feltétel nélkül kiadhatóvá teszi a kommunikációra vonatkozó adatokat (kivéve a kommunikáció tartalmát).
3 A John Doe álnév használatának eredete a 17., sőt, egyesek szerint a 13. századra nyúlik vissza. Az angol eljárásjogban az ismeretlen személy megjelölésére szolgál.
4 Álláspontja szerint a popkultúrát a közvetlen részvétel legitimálja. Immár nem hibáztathatók a közvetítő médiumok az esetleg igénytelennek tartott tartalomért, mert azt maguk a felhasználók alkotják.
5 Az ügy részletei ezen a honlapon olvashatók: http://www.mcspotlight.org/ (utoljára látogatva: 2005. április 24.).
6 Andreas Wabl zöld képviselő katonai vadászgépek állomásozása elleni tüntetésen vett részt, ahol a rendőri intézkedés során egy rendőr alkarján két karcolást ejtett. Az újság híradása szerint a rendőr arra szólította fel Wablt, végeztessen AIDS-tesztet, mivel azóta nem meri megérinteni sem a feleségét, sem a gyerekeit. A képviselő helyreigazítást kért, de épp aznap, amikor az megjelent, egy sajtótájékoztatón a következő mondattal sértette meg az újságot: „ez náci újságírás”. A politikust az osztrák bíróság eltiltotta a kifejezés megismétlésétől. (A strasbourgi Bíróság nem állapította meg a 10. cikkely sérelmét, tekintettel az enyhe szankcióra is.)