Médiakutató

Lábjegyzetek

Hargitai Henrik – Tímári Sándor – Sütő László – Bálint Irén – Balla Éva – Biró József – Szombathy Csaba: Digitális földfelszíni rádió-műsorszórás: a T-DAB bevezetése és a digitalizáció hatása a hangzótartalom-szolgáltatásra

1 Jelen írás a HTE Digitális Rádió Kör DAB konferenciáján (2006. május 4.) a szerzők által tartott előadások és bemutatott írásos anyagok rövidített változata.
2 A rádiós rendszerek rövid leírása” című keretes írásunkat.
3 A rádiós rendszerek rövid leírása” című keretes írásunkat.
4 A rádiós rendszerek rövid leírása” című keretes írásunkat.
5 Kivéve természetesen azokat, akik Magyarországon próbálták ki, hisz a kísérleti adás még Budapestet sem sugározza be kielégítő mértékben.
6 A rádiós rendszerek rövid leírása” című keretes írásunkat.
7 A rádiós rendszerek rövid leírása” című keretes írásunkat.
8 A rádiós rendszerek rövid leírása” című keretes írásunkat.
9 A rádiós rendszerek rövid leírása” című keretes írásunkat.
10 Internet Worlds Stats 2006.
11 Egyelőre csak a közszolgálati rádió szolgáltathat programot a „kísérleti sugárzásban”, azaz a Magyar Rádió saját döntésével új programok indításával is megszakíthatná az ördögi kört.
12 Az FM-adások vételéhez új, drága rádiókészüléket kellett vásárolni.
13 Armstrong 1954-ben öngyilkos lett.
14 Éjjel kevesebb adó működhetett, hogy tiszta maradjon a vétel.
15 Egyes európai országokban hasonlóan a sáv eltérő részein más-más típusú rádiók hallhatók.
16 Hozzá kell tenni, hogy az Egyesült Államokban forgalmazott rádiókészülékek nagyobb sávszélességgel, így jobb, szinte FM-hangminőséggel képesek fogni az eleve szélesebb sávban kisugárzott középhullámú adásokat is.
17 Az AM- és FM-adásoknál a működő, egyedi hívójelű adók számát jelzi az ábra (valamennyi saját műsort sugároz). A műholdas adásoknál a műsorcsatornák száma van feltüntetve. A digitális AM IBOC és FM IBOC adások azonos műsort sugároznak, mint a nekik megfelelő analóg adások. A műholdas adások mindegyike elérhető az Egyesült Államok teljes területén; a többi adás csak az adott vételkörzetben.
18 Az európai rádiós piacon az AM-adók száma messze elmarad az amerikaiakétól, de Európában elsősorban a közszolgálat használja, Amerikában kizárólag a kereskedelmi szektor. Az AM-sáv tehát kihasználatlan. A működő FM-adóberendezések száma ellenben az amerikainak körülbelül négyszerese, nagyjából feleakkora területen: az FM-sáv tehát túlzsúfolt. Európában kevesebb helyi FM-program van, mint a feleannyi lakosú USA-ban, de a választékot az országos kereskedelmi és átlagosan négy országos közszolgálati program egészítik ki. Összegezve: az európai FM-rádiós piacon sok az adó, de (számszerűen) kicsi a választék az USA-hoz képest. (Európán belül akkora kulturális, médiaszabályozási és -piaci különbségek vannak, hogy Európa az egységes piacú amerikai rendszerrel csak korlátozottan vethető össze. Például a mintegy 38 ezer nyugat-európai FM-adóból 12 ezer olaszországi.)
19 Ez egy generációval régebbi, mint az mp3 által használt layer III.
20 Digital switchover, vagyis a digitális adók beindulása után az analóg adók kikapcsolása.
21 Postai és Távközlési Igazgatóságok Európai Értekezlete.
22 Előre rögzített, 2x25 óra időtartamú klasszikus, illetve jazz- és világzenei összeállítás ismétli egymást felváltva. Jelen cikk leadásának időpontjában „technikai okok miatt” nem üzemel.
23 Minden adónak ugyanazt az adatfolyamot kell sugároznia.
24 Ezt az országos lefedettséget csak nagy költséggel lehet megvalósítani.
25 Ez határozza meg az adás hangminőségét.
26 2005-ben a három legnagyobb kereskedelmi rádióé nettó 7,8 milliárd forint volt.
27 Az FM bevezetésekor az Egyesült Államokban az FCC külön kiemelte, hogy a nem nyereségérdekelt FM-rádiók a kereskedelmiekkel szomszédos sávban, azaz azonos készülékkel foghatóak (FCC, 1944: 31).
28 Viszont például irodai munkavégzés közben az internet, utcán mozogva a mobiltelefon is.
29 Élő műsor országos SMS/e-mail üzenőfala/chatszobája, amely a mobilszolgáltatóknak is bevételi forrás lehet.
30 A kívánt műsor bármikor meghallgatható legyen, vagy legyen elérhető 24 órás szakosodott zenei csatorna.
31 Egy letöltésre felkínált adást ennél jóval többen is letölthetnek adott idő alatt.
32 Szemben az FM-sáv nyolc országos adásával.
33 Magyarországon egyre több már az analógokét sem közli.
34 DAB-on és 2008-ig még középhullámon is fogható.
35 550 millió rádiókészülék van használatban.
36 A hagyományos hír-szórakoztató-klasszikus zenei felosztáson túl.
37 Például a közszolgálati programok aznapi műsoraiból és archívumából.
38 A BBC azonban belföldön nem sugároz reklámot, így csak hallgatókat vesz el a kereskedelmi állomásoktól, reklámozókat nem.
39 Ezek: népzene és folk; komolyzene; operett és magyar nóta; jazz; gyerekzene; dalok és megzenésített versek; tánczene és könnyűzene 1960 előtt; tánczene és könnyűzene 1960 után; pop/rock 1960–80; pop/rock 1981–; slágerlista.
40 Például helyi hirdetések, turisztikai információk, határátlépésre vonatkozó információk, repülőtéri információk, sportpályák körzetében rendezvény esetén; további szakosodott csatornákra jó ötletek meríthetők a szakosodott kábeltévék népszerű kínálatából.
41 A valóságban a mobil vétel ennél jóval kisebb körzetben lehetséges.
42 Például Wi-Fi rádió.
43 Elemzők az amerikai sztereó AM bukását azzal magyarázzák, hogy a kormány a piacra bízta a technológiát, és nem határozott meg kötelező sztenderdet (Ala-Fossi, 2003).
44 A rendszer jellemzője, hogy ha a digitális jelet nem tudja venni, visszaugrik az analógra.
45 Van csak digitális módja is, amit egyelőre nem használnak.
46 Lásd „A rádiós rendszerek rövid leírása” című keretes írásunkat.
47 Például négy kis átviteli kapacitású hírcsatorna négy különböző nyelven vagy egy jó minőségű zenecsatorna és egy kis kapacitásigényű hírcsatorna.