Médiakutató

Lábjegyzetek

Fehér Katalin: A virtuális valóság és az új média generációja

1 Az itt bemutatott kutatási eredményekből részleteket mondtam el „Metaphors and Visual Associations of Virtual Reality” címmel a Towards a Philosophy of Telecommunications Convergence című konferencián (Budapest, 2007).
2 A virtuális valóság kifejezésben két, egymásnak ellentmondó szó kerül egymás mellé.
3 Vizsgálataimat Virilio filozófiájából kiindulva 1996-ban kezdtem meg, a tartalomelemzéshez szükséges médiatermékeket 1997-ben kezdtem el gyűjteni a nyomtatott sajtóból és az elektronikus médiából is a virtuális valóság, a virtuális, a cyber space, illetve a cyborg kulcsszavak alapján. Kritérium volt továbbá, hogy a digitális technika/média legyen a vizsgált szövegek témája (és ne mindössze egy hangzatos fordulat). További részletekért lásd Fehér (2006).
4 A címke fogalmát Goodmantől (1968) kölcsönöztem. A címkék a világ jelenségeit osztályozzák, ezt az osztályozást egyben rögzítik is, s a régi címkék új kombinációival alkalmasak arra, hogy újszerű felismeréseket mutassanak fel.
5 A kérdőív korábbi változatai több próbakérdezésen is átestek, a végleges változat 43 kérdést tartalmazott.
6 A részben zárt kérdések az „egyéb” kategóriát vagy a példa beírásának helyét tartalmazzák.
7 A minták nem reprezentatívak, de elegendő számú adatközlőt jelentenek komolyabb következtetések levonására.
8 Computer mediated communication.
9 Az összes lehetőség volt: Nagy Testvér, matrica, Szent Grál, rezonancia, rák, akvárium, intelligens környezet, bábeli könyvtár, kulcs, rágógumi, kincstár, panoptikum, varázsgömb/kristálygömb, világváró, metavilág, buborék, montázs, aranybánya, Petri-csésze, techno-farsang, mennyország, globális aréna, planetáris rács, mutáció, templom/katedrális, agóra, komornyik, világszőttes, paradicsom, kagyló, vadnyugat, szédülés, reinkarnáció, ,lélekcsapda, dzsinn, Akhilleusz sarka, káosz, Möbius-szalag, kalitka, láncreakció, hagymahéj, fekete lyuk, planetárium, szkafander, stoptrükk, méhkaptár, hullámvasút, múzeum, AIDS, örvény, szeméttelep, remix, pecabot, mozi, iPod, Podcasting, videokonferencia, new media, Halloween, flash, szafari.