Médiakutató

Lábjegyzetek

Merkovity Norbert: Barack Obama elnöki kampányának sajátosságai

1 Az 1960-as évekbeli évek Ku-Klux-Klan történetéről lásd McWhorter (2001: 149–602).
2 Azokat a tipikus redneck amerikaiakat akarták a republikánusok megszerezni, akik az alsóbb, vidéki munkásosztályhoz tartoznak. Gyerekeik – a munkanélküliségtől menekülve – igen gyakran választják hivatásukul a katonaságot. Így az amerikai hadsereg többsége is a déli stratégián nevelkedett republikánus szavazó.
3 Megjegyzem, mindkettő délről származott: Jimmy Carter négyéves elnöki periódusa előtt Georgia kormányzója volt, míg Bill Clinton nyolcéves elnöki periódusa előtt Arkansas kormányzója volt.
4 Barack Obama ([1995] 2004): Dreams from my Father – A Story of Race and Inheritance (New York: Crown), illetve Barack Obama (2006): The Audacity of Hope – Thoughts on Reclaiming the American Dream. (New York: Crown). Ez utóbbi magyarul is megjelent: Barack Obama (2008): Vakmerő remények – Gondolatok az amerikai álom újraélesztéséről (Budapest: Cor Leonis Kiadó).
5 „Fehér ember fekete arccal” – ez a később gyakran idézett megjegyzés a képviselőházi posztért folytatott demokrata párti előválasztás során ragadt rá Donne Trotter ellenfelétől (Kleine 2000).
6 Plouffe nem vállalt szerepet a választások után, míg Axelrod tanácsadó lett/maradt Obama mellett.
7 Az Egyesült Államokban – Európához hasonlóan – minden 18. életévét betöltött állampolgár szavazhat, azonban a szavazás regisztrációhoz kötött. A szövetségi államok eltérően szabályozzák, hogy mikor regisztrálhatják magukat a választók. Néhol egy hónappal a választások előtt, néhol pedig akár a választások napján is.
8 A caucus az előválasztás egyik formája, amikor a szavazók egymás meggyőzésével igyekeznek egységes álláspontot kialakítani. Iowában kétévente tartanak ilyet, ebből minden második alkalommal az elnökjelölt személyéről is döntenek.
9 Az Egyesült Államokban, hogy elkerüljék a kampánypénzekkel való korrupciós visszaéléseket, az összes gyűjtött pénzről nyilvános listát vezet a Szövetségi Választási Bizottság (Federal Election Commission – FEC). Ezeket a listákat ellenőrzik különböző más, elsősorban civil szervezetek, mint amilyen az OpenSecrets is. A szövegben említett adatok megtalálhatók a http://www.opensecrets.org/pres08/index.php?cycle=2008 honlapon, ahonnan elérhető az összes elnökjelölt pénzügyi kimutatása.
10 Az esetre akkor derült fény, amikor Zephyr Teachout, a Dean-csapat internetstratégiáért felelős szakembere hónapokkal a választások után megírta blogjában (sajnos már nem elérhető). A MyDD (http://www.mydd.com/) és a Daily Kos (http://www.dailykos.com/) bloggereiről van szó, akik valamennyivel több fizetséget kaptak, mint az azonos beosztásban lévő hivatásos kampánytagok. Zephyr Teachout erről a különös taktikáról a 2006-os Internet Hungary-konferencián is beszélt.
11 Lásd: http://barelypolitical.com/.
12 Ezek a videók mind megtalálhatók a Barely Political video archívumában: http://barelypolitical.com/video/.
13 Az interjú megtekinthető a következő címen: http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=4476649n.
14 Ennek a kijelentésnek a kapcsán született meg még a vita estéjén a következő proObama honlap: http://thatone08.com/.
15 Lásd: http://www.politifact.com/truth-o-meter/promises/.
16 Lásd: http://obamiconme.pastemagazine.com/.
17 Lásd: http://www.slate.com/id/2209138