Médiakutató

Lábjegyzetek

Tamási Erzsébet: Sztereotípiák virágzása: a média és a női terroristák

1 A terrorizmusról és a politikai erőszakról lásd a lapunkban közölt következő írásokat: Katona Éva: „Metafizikai mutáció és a magyar újságírás. Mi történt a hazai szerkesztőségekben szeptember 11-én?” (2001. tél); „Radikális tanácstalanság. Egy konferencia hozzászólásai” (2002. tavasz); Rita D. Jacobs: „Szüntelen zaj. Egy amerikai médiamán vallomásai egy évvel szeptember 11-e után” (2002. ősz); Dessewffy Tibor–Dányi Endre: „A beomló idő és a technológia szövedéke” (2002. ősz); Szabó Sára: „Katasztrófamaraton avagy »a tények gigantikus elkendőzése«. Az ikertornyok elleni merénylet élő közvetítése” (2004. tél); Erdélyi Angelika: „Olaj a tűzre? Politikai erőszak a televíziós hírműsorokban” (2008. tavasz) – a szerk.
2 Írásom a médiakutatások tudományos megállapításait gyűjtötte össze, nem a médiában megjelent különféle híradásokat, interjúkat, információkat.
3 Ausztrál, kanadai, angliai, ír, izraeli, skót, szingapúri, új-zélandi és amerikai napilapok híranyagai alkotják a szerző információs bázisát (Gardner, 2007: 917).
4 A forrás kiválasztása meghatározó, ebben az estben ez nyilvánvaló. A szerző nem számol olyan híranyaggal, amely a bosszú motívumát hangsúlyozná, például a csecsen terrorista nők eseteivel.
5 A megállapítások 50, a New York Timesban megjelent cikk alapján születtek (Handley & Stuckman, 2005).
6 Az izraeli médiában megjelenített hétköznapi, átlagos nő képe teljesen ugyanazt a nemi sztereotípiát közvetíti, mint a világ bármely más sajtója, így a palesztin is (Lemish, 2004).
7 Patricia Hearst a Hearst sajtóbirodalom örököse, William Randolph Hearst amerikai sajtómágnás unokája, akit 1974-ben az SLA (Symbionese Liberation Army) nevű amerikai baloldali városi gerillaszervezet elrabolt. A 19 éves Patricia később beleszeretett elrablójába, és vele együtt több akcióban is részt vett. Elfogták, egy bankrablás miatt 35 évre elítélték, majd hét évre enyhített büntetésének 22 hónapnyi letöltése után szabadult. Ma családanya, volt testőréhez ment férjhez, két lánya van (Graebner, 2008).
8 Meinhofs Gehirn wurde heimlich untersucht. NetZeitung.de, 2002. november 10. http://www.netzeitung.de/politik/deutschland/214748.html (utolsó letöltés: 2009. május 7.).
9 Ehhez képest a híradások alapján 2009 közepén úgy tűnik, az öngyilkos cselekmények Irak területére szűkültek, és csökkent a női elkövetőkről beszámoló híradások száma is.
10 Elaine Donnelly jeles amerikai feminista közéleti személyiség, a Center for Military Readiness elnöke.
11 Ha elég bátor lennék, azt írnám, hogy a tudományban is ugyanez a két felfogás létezik a férfiakról…