Publikációs pályázati felhívás

A Médiakutató folyóirat pályázatot hirdet, amelyben tudományos kéziratokat vár a következő témában: "A jobboldali médiakörnyezet és politikai kommunikáció az Amerikai Egyesült Államokban"

Az Amerikai Egyesült Államok médiafejlődése viszonylag zavartalan az első tömegmédiumok megjelenése óta. A sajtószabadságot az Alkotmány első kiegészítése biztosítja, ami lehetővé tette, hogy sokszínű, az európaihoz képest nagymértékben önszabályozó és önfenntartó médiarendszer jöjjön létre. Az amerikai média trendjei mintaként szolgálnak más országok médiumainak, ami sokoldalú vizsgálati lehetőséget nyújt a kutatóknak.

A Médiakutató folyóirat archívumában is számos tanulmány található, amely az USA médiarendszerének egyes aspektusait elemzi, használja mintaként vagy hivatkozási alapul. Ezek a tanulmányok túlnyomó része az úgynevezett liberális vagy konzervatív médiát veszi alapul. Kevés vizsgálat található az alternatív jobboldali média vagy a hozzá sokszor erősen kötődő alt-right politikai kommunikáció témaköréből, holott az elmúlt két évtized amerikai – ahogyan az európai – médiafogyasztási szokások szükségessé teszik ezeknek a megértését.

Szerkesztőségünk kétféle kéziratot vár. Egyrészt olyan elemzéseket, amelyek empirikus adatokra támaszkodva térképezik fel az amerikai alternatív jobboldali média és/vagy politikai kommunikációban végbement változásokat. Másrészt olyan elméleti írásokat, amelyek azokra a kérdésekre keresnek választ, hogy miképpen változtatták meg a médiafogyasztási szokások a bizalmat a hagyományos médiaintézményekkel szemben, miképpen változott a Republikánus Párt viszonya az újságírókkal, milyen kritikák fogalmazódnak meg az alt-right médiával szemben.
Érdeklődésre számot tartó témák:
• Az USA alt-right médiájának ökoszisztémája,
• Az amerikai alt-right média filozófiája,
• Alt-right személyek és intézmények betagolódása az amerikai médiarendszerbe (támogatók, szponzorok, újságírók stb.),
• Összeesküvés-elméletek, alternatív valóságok és azok közösségi következményei az USA-ban,
• A közösségi oldalak jelentősége az alternatív média vagy azok információinak terjedésében,
• A Republikánus Párt és az alt-right média,
• A Republikánus Párt konzervatív fordulata az 1930-as évektől és annak kommunikációja a médiában,
• A liberalizmus szitokszóként való használata a politikai kommunikációban,
• Minden további téma, ami összefüggésbe hozható az amerikai alternatív jobboldali médiával vagy az alt-right politikai kommunikációval.

Díjak:
1. díj: bruttó 150.000. Ft
2. díj: 75.000. Ft
3. díj: oklevél.

A szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy a színvonalas pályázatok hiányában eltekintsen az egyik vagy összes díj kiadásától. A beérkezett kéziratokról a szerkesztőség két bíráló véleménye alapján dönt. A bírálati folyamat során mind a szerzők, mind a bírálók anonimitását megőrizzük (double-blind peer review).

A kéziratok benyújtásának határideje: 2020. december 15-e.

A kéziratok formai és tartalmi elvárásai az alábbi linken található: https://mediakutato.hu/szerzoinkhez.html

A szerkesztőbizottság

Publikációs pályázat eredményhirdetése

2018. év eredményhirdetése

2019. év eredményhirdetése

2020-21. év eredményhirdetése

Médiakutató podcast
Támogass adód 1%-ával

A Médiakutató Alapítvány fő tevékenységeként immár 20. éve adja ki a Médiakutató folyóiratot. A lap rendszeresen közöl szaktanulmányokat a médiajog, a médiapolitika, a médiaszociológia és a médiatörténet területéről, számos tanulmánya tananyaggá vált a felsőfokú kommunikáció- és médiaképzésben. Minden nyomtatásban megjelent tanulmány elérhető honlapunkon (www.mediakutato.hu) is. A szerkesztőség díjazás nélkül, társadalmi munkában dolgozik. Amennyiben fontosnak tartod a Médiakutató fennmaradását, kérjük, támogasd munkánkat! A szerkesztőség

Adószámunk: 18687941-2-42

Médiakutató YouTube csatornája

Legolvasottabb
Támogass minket
A Médiakutatót önkéntes kutatók és szerkesztők készítik. Ha hasznosnak találod a működésünket, kérlek, támogasd a lap elkészítését!
Könyvajánló
<>
Szomszédok közt
> könyv rendelés
Pódiumbeszélgetések

„Szomszédok közt” pódiumbeszélgetés

Kérdez: Bajomi-Lázár Péter Médiakutató
Válaszol: Kovács M. András és Lányi Balázs forgatókönyvíró

> korábbi pódiumbeszélgetések

Partnereink